pickleball court
Pickleball Kenners > Pickleball Speelveld: Afmetingen, Lijnen & Zones Van Het Veld

Pickleball Speelveld: Afmetingen, Lijnen & Zones Van Het Veld

Een pickleball speelveld is de speelruimte waarin het spel pickleball wordt gespeeld. Een pickleball veld is 6,10 meter breed en 13,41 meter lang, bestaat uit 6 verschillende gebieden met als bijzonder vlak, de zogenaamde ‘kitchen’.

Het is belangrijk om een correct ingericht pickleball veld te hebben om het spel op een eerlijke en plezierige manier te kunnen spelen. Op deze pagina zullen we de belangrijkste kenmerken en specificaties van een pickleball speelveld bespreken. Ook komt aan bod waar je op moet letten wanneer je zelf een pickleball veld wilt maken.


Pickleball afmetingen van het veld

De afmetingen van een standaard pickleball veld zijn 6,10 meter breed en 13,41 meter lang. Een pickleball veld is vergelijkbaar met die van een badminton court, maar iets kleiner dan een tennis court. Het formaat van een pickleball speelveld zorgt voor snelle en dynamische speelmogelijkheden, terwijl het toch compact genoeg is om gemakkelijk te bewegen en te spelen.

pickleball speelveld afmetingen

De bijzonder specifieke afmetingen komen voort uit de Amerikaanse afmetingen waarbij ze ‘voet’ gebruiken in plaats van meter.

De Lijnen en Zones van een pickleball veld

Het pickleball speelveld heeft een aantal specifieke lijnen en zones die de speelgebieden definiëren en de spelregels bepalen. In het midden van het veld bevindt zich een centerline, die het veld verdeelt in twee gelijke helften. Aan beide zijden van de centerline bevindt zich een servicelijn, die aangeeft waar de serveerder de bal moet raken. De servicelijn is gelegen op 2,13 meter van het net. Aan de achterkant van het speelveld bevindt zich de baseline, die aangeeft tot waar de bal moet worden geslagen bij de service. Daarnaast zijn er nog zijlijnen die de grenzen van het veld markeren.

De ‘kitchen’ of ‘no volley zone’ van een court

De pickleball kitchen is een gebied aan beide zijden van het net dat spelers beperkt in wanneer ze de bal direct uit de lucht mogen slaan. De kitchen strekt zich uit vanaf het net tot (2,13 meter) in de richting van elke baseline. Spelers mogen de kitchen niet betreden om een volley te slaan, tenzij de bal al gestuiterd heeft. Echter is dit slechts enkel één van de velen pickleball spelregels met betrekking tot deze bijzonder zone in pickleball.

pickleball veld afmetingen
De ‘kitchen’ wordt aangegeven met het groene vak bij het net

Net-afmetingen van een Pickleball veld

Het pickleball net verdeelt het veld in twee delen. Dit net heeft een hoogte van 91,4 centimeter in het midden en 86,4 centimeter aan de zijkanten. Dit zorgt voor een lichte helling in het net, waardoor de bal op een optimale hoogte over het net kan worden geslagen. Het net moet strak gespannen zijn en stabiel blijven tijdens het spel.

Kortom, een goed ingericht pickleball court met de juiste afmetingen, lijnen en zones, en een goed onderhouden oppervlak en net, biedt spelers de mogelijkheid om te genieten van het spel en hun vaardigheden te verbeteren. Of je nu recreatief speelt of deelneemt aan competitieve wedstrijden, een goed uitgerust en onderhouden pickleball speelveld is van groot belang voor een optimale spelervaring.

Pickleball veld zelf maken of laten aanleggen

Het is mogelijk om zelf een pickleball veld te maken. Hoewel een officiële pickleball baan aanleggen met specifieke afmetingen en ondergrond enige planning en investering vereist, zijn er ook meer eenvoudige en flexibele opties voor thuisspel of recreatieve doeleinden.

Voor een eenvoudig pickleball veld kun je gebruikmaken van een bestaande sportvloer, een verharde ondergrond zoals een oprit of zelfs een stuk grasveld. Het enige wat je nodig hebt, is een net op de juiste hoogte en een duidelijke afbakening van de speelruimte. Dit kan worden gedaan met behulp van afzetlint, krijt, of graffiti.

Hoewel dit misschien niet voldoet aan de exacte afmetingen en specificaties van een officieel pickleball veld, biedt het nog steeds een leuke en toegankelijke manier om thuis of met vrienden van het spel te genieten!


Veelgestelde Vragen

Een pickleball speelveld heeft een afmeting van 6,10 meter breed en 13,41 meter lang.

De meeste pickleball velden hebben een harde ondergrond, zoals beton of asfalt. Er zijn ook enkele grasbanen en indoor courts met houten vloeren.

Ja, het is mogelijk om een pickleball speelveld in je achtertuin te installeren. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals draagbare netten en courtmarkeringen die op bestaande oppervlakken kunnen worden aangebracht.

Ja, veel tennisbanen worden omgebouwd tot pickleball velden door de juiste courtmarkeringen aan te brengen. Hierdoor kunnen beide sporten op dezelfde baan worden gespeeld.

Ja, je kunt pickleball op gras spelen. Hoewel pickleball traditioneel gespeeld wordt op een hardcourt, zoals een betonnen of asfalt ondergrond, kan het ook worden gespeeld op gras.

Geschreven door: